Falsafah Pendidikan Kebangsaan

"Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah lebih memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek,rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada tuhan. Usaha ini adalah bertujuan untuk melahirkan warganegara Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketerampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberikan sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga, masyarakat dan negara."Falsafah Pendidikan Islam

"Pendidikan Islam adalah satu usaha yang berterusan untuk menyampaikan ilmu,, kemahiran dan penghayatan Islam berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah bagi membentuk sikap, kemahiran, keperibadian dan pandangan hidup sebagai hamba Allah yang mempunyai tanggungjawab untuk membangun diri, masyarakat, alam sekitar dan negara ke arah mencapai kebaikan di dunia dan kesejahteraan abadi di akhirat"

Nuffnang Ads

Edisi terbaru Solusi,jom klik!!

Edisi terbaru Solusi,jom klik!!
Dapatkan majalah Solusi ini daripada kedai maya kami.

03 August 2010

Ahlan Wasahlan Wa Marhaban Ya Ramadhan.

Mungkin tidak terlalu awal untuk saya mengucapkan "Ahlan Wasahlan Wa Marhaban" kepada bulan Ramadhan yang bakal menjelang dalam beberapa minggu sahaja lagi. Alhamdulillah, mudah-mudahan Allah SWT masih memberi peluang kepada kita semua untuk bersama-sama menyambut kedatangan bulan Ramadhan kali ini dengan pesta ibadah dengan meriah. Sabda Rasulullah saw.:"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan." Sewajarnya kita mengisi masa sebagai hamba Allah mengambil peluang yang telah diberikan oleh Allah ini untuk bertungkus lumus melakukan ibadah, memohon ampun dan maghfirah Allah di sepanjang bulan Ramadhan yang bakal kunjung tiba.

 Gambar: www.iluvislam.com
Semoga dengan keberkatan Ramadhan ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertahta di hati kita selama ini. Oleh itu, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan. Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap  umat Islam.

Rasulullah saw pernah bersabda:
"Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga".

"Ya, Allah ya tuhanku, berilah kepadaku peluang untuk menyambut kali ini dengan penuh ketenangan.." Amin.
"Marhaban Ya ramadhan..!!"

Nota: Makluman kepada pengunjung blog ini. Blog ini masih di dalam pembikinan dan pengubahsuaian. Segala kesulitan haraplah dimaafkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Muzik Video Pilihan

About Me

My photo
Berasal daripada negeri yang diberi jolokan Jelapang Padi, Kedah. Sekarang sebagai pendidik yang bertugas di negeri Sarawak.